skip to Main Content
+358 20 595 5000 info@autonrengasliitto.fi

Sateiset tiet vaativat renkailta syviä uria

Rengasratsia starttaa tulevalla viikolla uudessa paikassa Helsingin Vauhtitiellä. Liikenneturvallisuuden tiedotuskampanjassa valistuksen ohessa pääpaino on renkaiden urasyvyydessä, sillä syksyn märillä keleillä vain syvät urat auttavat pitämään tehokkaasti renkaan tiessä.

Kun syksyn sateiset kelit saapuvat, yksi turvavaruste tien päällä on ylitse muiden: riittävän syvät urat renkaissa.

”Vain syvien urien kautta vesi pääsee tehokkaasti poistumaan renkaan ja tienpinnan välistä. Mitä kuluneemmat renkaat ovat, sitä suuremmaksi vesiliirron riski kasvaa”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora kiteyttää.

Lain mukaan kesärenkaan pääurien syvyyden on oltava vähintään 1,6 millimetriä, mutta sadekelillä jo alle 4 millimetriä syvillä urilla ajettaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Tulevana maanantaina käynnistyvässä Rengasratsia-turvallisuuskampanjassa kiinnitetään edellisvuosien tapaan huomiota vuodenajan mukaiseen rengastukseen, oikeisiin rengaspaineisiin sekä riittävään urasyvyyteen.

”Edellisissä Rengasratsioissa yli puolet huonokuntoisilla renkailla ajaneista ei tuntenut renkaidensa kuntoa, jolloin sitä on mahdotonta huomioida ajotavassa. On mielenkiintoista nähdä, miten rengastuntemus on kehittynyt viime vuodesta.”

Pitävätkö sinun tassusi?

Merkittävä tekijä vesiliirron taustalla on liian suuri nopeus, mutta vesiliirtoon voi joutua alhaisellakin nopeudella. Rengastesteissä on todettu, että 7 millimetriä syvillä urilla varustettu kesärengas lähtee vesiliirtoon 80 km/h nopeudessa, kun taas lähes sakkorajalla olevilla 2 millimetrin urilla vesiliirto yllättää samoissa olosuhteissa jo 70 km/h nopeudessa.

”Rengas on kuin tassu, joka pitää auton tiessä tai sitten ei. Rengasratsia on hyvä hetki katsoa, missä kunnossa oman auton tassut ovat.”

Uusi ja hyväkuntoinen talvirengas lähtee kesäkelillä vesiliirtoon jopa huonokuntoistakin kesärengasta herkemmin. Siksi vuodenajan mukainen oikea rengastus on tärkeää.

”Tutkimustemme mukaan vuodenaikaan sopimattomia renkaita on näkynyt jatkuvasti vähemmän, ja toivomme, että saamme todistaa hyvän kehityksen jatkuvan tänäkin vuonna.”

Viime vuoden ja aiempien Rengasratsioiden keskeisimmät tulokset on koottu Kesärengastutkimus 2021 -raporttiin. Se julkaistaan Autonrengasliiton verkkosivuilla perjantaina 9.9.2023 kello 8.00.

Media huomio: uusi ratsiapaikka Vauhtitiellä

Tänä vuonna valtakunnallinen kampanja starttaa uudessa osoitteessa Vauhtitiellä Eläintarhan kentän pysäköintialueen kohdalla Helsingissä. Kerroimme aikaisemmin virheellisesti medialle, että kampanjan startti tapahtuisi edellisvuosien tapaan Auroran sairaalan kohdalla Nordenskiöldinkadulla.

”Infratyömaiden vuoksi liikenteen ohjaaminen ja pysäyttäminen ei olisi vanhassa paikassa mahdollista. Onneksemme vähintään yhtä hyvä paikka löytyi kulman takaa Vauhtitien puolelta.”

Valtakunnallinen turvallisuuskampanja alkaa Vauhtitien Rengasratsialla maanantaina 12.9. klo 10.30. Sen lisäksi Autonrengasliitto, Poliisi ja Liikenneturva toteuttavat rengastutkimuksia kampanjaviikolla Porissa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

”Toivotamme median lämpimästi tervetulleeksi seuraamaan renkaiden kuntotutkimuksia kaikille paikkakunnille. Hyvä tapa tutustua toimintaan on ajaa liikennevirran mukana mittauspisteelle ja katsoa samalla, missä kunnossa oman auton renkaat ovat”, Nuora vinkkaa.

  • Tiedotuskampanjan valtakunnallinen startti Helsingissä 12.9.2020 kello 10.30 Vauhtitie 4:ssä Eläintarhan kentän pysäköintialueen kohdalla Helsingissä
  • Viime vuoden ja aiempien Rengasratsioiden keskeisimmät tulokset on koottu Kesärengastutkimus 2021 -raporttiin. Se julkaistaan Autonrengasliiton verkkosivuilla perjantaina 9.9.2023 kello 8.00.
  • Alueellisia tutkimuksia tehdään kampanjaviikon aikana Porissa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Rovaniemellä.
  • Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan kuntotutkimuksia kaikilla paikkakunnilla. Löydät paikallisten yhteyshenkilöiden yhteystiedot oheisesta Yhteystiedot-oppaasta.
  • Lisäksi mediaa avustavat valtakunnalliset yhteyshenkilöt Autonrengasliitosta, Poliisista ja Liikenneturvasta.

Yhteystiedot medialle

Back To Top
Search