skip to Main Content
+358 20 595 5000 info@autonrengasliitto.fi

LUOKITUSKRITEERIT

Alta löydät tietoa luokituskriteereistä ja julkaisutavoista.

EU-rengasmerkinnästä ilmenee renkaan polttoainetaloudellisuus- ja märkäpitoluokka (A–G) sekä vierintämeluluokka ja vierintämelun mittausarvo.

Renkaan polttoainetaloudellisuus määräytyy vierintävastuksen mukaan asteikolla A–G. Alhaisimman vierintävastuksen renkaat kuuluvat A-luokkaan. A-luokan renkaat voivat vähentää henkilöauton polttoaineen kulutusta jopa 7–8 prosenttia verrattuna huonoimpiin G-luokan renkaisiin.

Huom. Myös kuljettajalla on keskeinen vaikutus polttoainetaloudellisuuteen. Taloudellisella ajotavalla ja oikeilla rengaspaineilla voi merkittävästi säästää polttoainekuluissa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Renkaan märkäpito määräytyy märkäjarrutuksen mukaan asteikolla A–G. Lyhin jarrutusmatka märissä kelioloissa saavutetaan A-luokan renkailla. Renkaan märkäpitoluokituksen paraneminen yhdellä pykälällä lyhentää jarrutusmatkaa karkeasti arvioiden yhdellä autonmitalla 80 km:n tuntivauhdista märällä tienpinnalla. Märkäpito ei kerro kitkarenkaan pidosta lumella tai jäällä.
Märkäpito

Huom. Renkaan sadekeliominaisuudet heikkenevät oleellisesti kulumisen myötä. Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 millin urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään 4,0 mm.

Renkaan vierintämelu määräytyy ohiajomelun perusteella. Vierintämeluluokka ilmaistaan kolmitasoisella asteikolla ja vierintämelun mittausarvo desibeleinä. Hiljaisin vierintämeluluokka merkitään yhdellä mustalla ääniaallolla. Kolme mustaa ääniaaltoa kuvaa suurinta sallittua vierintämelutasoa.

Huom. Nastarenkaat eivät kuulu EU-rengasmerkinnän piiriin, sillä vierintävastuksen mittauksessa käytettävä laboratoriomenettely ei sovellu nastarenkaiden testaukseen.

EU-rengasmerkinnän pitää olla selkeästi näkyvillä myyntipisteessä joko renkaaseen kiinnitetyllä tarralla tai renkaan välittömässä läheisyydessä. Lisäksi rengasmerkinnät on oltava esillä teknisessä mainosmateriaalissa, myös internetissä.

Teknisellä mainosmateriaalilla tarkoitetaan teknisiä käsikirjoja, esitteitä, esittelylehtisiä ja painetussa, sähköisessä tai online – muodossa olevia luetteloita sekä verkkosivustoja, joiden tarkoituksena on markkinoida renkaita kuluttajille ja joissa kuvataan renkaan teknisiä ominaisuuksia.

Tekniseen mainosmateriaaliin eivät kuulu mainokset mainostauluissa, sanomalehdissä, aikakauslehdissä, radiolähetyksissä, televisiossa ja vastaavanlaisissa suorakäyttöisissä esitysmuodoissa.

Renkaan luokitustiedot saa rengasmyyjältä, mikäli renkaat eivät ole kuluttajan nähtävillä. Luokitustiedot annetaan asiakkaalle rengasostoksesta annettavasta laskussa tai sen yhteydessä.

Autolehtien rengastestit ja asiantuntevat rengasmyyjät auttavat löytämään omiin tarpeisiin parhaiten sopivat renkaat.

Kuvamateriaalia EU-rengasmerkinnästä

Back To Top
Search