skip to Main Content
+358 20 595 5000 info@autonrengasliitto.fi

Autonrengasliiton 80-vuotta: muutos on pysyvää, mutta ammattitaito ja tiivis yhteishenki muuttumatonta

Vuosikymmenten aikana rengasala on kehittynyt kumien korjaamisesta ammattitaitoa edellyttäväksi palvelualaksi. Helsingin Kalastajatorpalla pidetyssä juhlassa esiin nousivat uusi puheenjohtaja, palkitut ammattilaiset ja rengasalan luja yhteishenki.

Autonrengasliitto juhli viikonloppuna 80-vuotista taivaltaan Helsingin Kalastajatorpalla. Vetreää vanhusta saapui juhlimaan reilusti yli satapäinen kutsuvieraiden joukko.

”Oli mukava huomata, kuinka monet pääsivät paikalle. Juhla oli Autonrengasliiton näköinen: olemme pieni ja tiivis toimiala, jossa yhteishenki on hyvä”, Autonrengasliiton toimitusjohtaja Nina Sillantaka iloitsee.

Liiton historia ulottuu vuoteen 1944. Silloin järjestö sai alkunsa Kumikorjaamojaosto, josta sittemmin tuli ensin Kumikorjaamoiden järjestö ja sitten Kumikorjaamoiden liitto.  Se puolestaan vuonna 1957 muuttui Autonrengaskauppiaat Ry:ksi ja 1964 Autonrengasliitoksi.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, joskus jopa peräkkäin. Yhtä kaikki, 80-vuotisen taipaleen aikana renkaiden korjaamisesta on kuljettu kohti palvelevaa kauppaa.

”On tosi hieno katsoa taakse päin ja nähdä, kuinka koko alan ammattiylpeys on vuosien saatossa kasvanut. Nykyautojen mukana vaatimukset rengasta kohtaan ovat kasvaneet, ja samalla rengastöistä on tullut yhä enemmän palvelua, joka edellyttää ammattitaitoa”, Autonrengasliiton entinen puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

Teemu Tuuri jatkaa puheenjohtajana Jarmo Nuoran työtä

Liiton juhlapäivänä nähtiin myös viime vuosina harvinainen hetki. Viimeiset 14 vuotta Autonrengasliiton puheenjohtajana toiminut Jarmo Nuora luovutti puheenjohtajuuden Teemu Tuurille. Vianor-ketjun toimitusjohtajana työskentelevä Tuuri valittiin yksimielisesti tehtäväänsä ennen iltajuhlaa pidetyssä liittokokouksessa.

”Viimeiset 14 vuotta olemme voineet luottaa siihen, että Jarmo hoitaa hommat ja hyvin onkin hoitanut. Hänen työnsä pohjalta on tosi hyvä lähteä jatkamaan Autonrengasliiton toiminnan kehittämistä”, Tuuri sanoo.

Jyväskylässä Rengasnuora-liikettä vetävä Nuora on saanut ansaitun maineen rengasalan kävelevänä tietosanakirjana, joka ei pelkää tarttua yhteisiin töihin rengasalan eteen. Nuora on pitänyt kiitettävästi yllä rengasalan ääntä ja puhunut rengasturvallisuuden merkityksestä mediassa. Nuoran tuntien hän järjestää itselleen tekemistä jatkossakin, mutta ehkä kiire sentään vähän helpottaa.

”Nyt jäävän vapaa-ajan käytän varmaankin lempiharrastukseni eli luontokuvauksen parissa, mutta työt renkaiden parissa jatkuvat. Ette te minusta niin helpolla pääse”, Nuora nauraa.

Kotimaisella uusioraaka-aineella kunniajäseneksi

Juhlassa palkittiin monia rengasalan eteen tehneitä ammattilaisia erilaisin kunnianosoituksin.

Autonrengasliiton kunniajäsenyyksiä jaettiin juhlavuonna poikkeuksellisesti yhden sijaan kaksi. Niistä ensimmäinen meni ansaitusti Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuomiselle.

Vuonna 1995 perustettu yhtiö vastaa renkaiden lain edellyttämästä kierrättämisestä. Nina Sillantaka huomauttaa, että Tuomisen on luotu täysin uudenlainen kulttuuri renkaiden kierrätykseen. Alkuvaiheen keräyksen tilalle on tullut kumi- ja muoviteollisuudelle sopivan uusioraaka-aineen tuotanto Lopelle vuonna 2023 avatussa kiertotalouslaitoksessa.

”Olemme Tuomisen johdolla siirtyneet renkaiden polttamisesta kokoissa 2020-luvulle. Tuloksena on huippumoderni tehdas, joka tuottaa raaka-aineita metalliteollisuudesta kengänpohjiin ja on parasta A-luokkaa koko Euroopan tasolla.

Nuoran kausi päättyi palkintoon

Tuomisen seuraksi kunniajäsenten joukkoon Autonrengasliitto kutsui vain hetkeä aikaisemmin viestikapulan Teemu Tuurille luovuttaneen Jarmo Nuoran.

”Jarmohan hengittää rengasalaa, on suorastaan syntynyt mustan kumin keskuuteen. Alalla hän on ollut 40 vuotta ja rengasyrittäjänä yli 30 vuotta. Hän on uhrannut lukemattomat määrät tunteja ja vuosia alamme kehittämiseen”, Sillantaka sanoo.

Nuora tunnetaan ihmisenä, joka ei valuta hikeä vain saadakseen kiitosta. Ammattilaisilta ammattilaiselle lausuttu tunnustus oli kuitenkin Nuoralle mieleistä kuultavaa.

”Työtä on ollut paljon, mutta sitä on ollut mielekästä tehdä. Suuri kiitos kuuluu koko alalle ja ihmisille, jotka ovat olleet apuna ja joilta olen aina saanut tiukan paikan tulle tukea. Tämä ”, Nuora sanoo.

Palkinnot hyvin tehdystä työstä

Autonrengasliiton 80-vuotisjuhlan yhteydessä palkittiin rengasalalla ansioituneita henkilöitä. Juhlassa jaettiin seuraavat palkinnot.

Rengasraudat

Palkinto jäsenyrityksille pitkäaikaisesta jäsenyydestä.
Mouhijärven kumikorjaamo Ky
Kaerlan Kumi Oy
Tekno-Rengas Oy
Scason Oy
Rengas-Vekka Oy

Hopeinen ansiomerkki
Mika Karlsson
Toni Rämet
Raine Ristola
Teija Vekka-Pirhonen
Mikko Hänninen
Juha Torkkola
Veli-Matti Heikkinen

Kultainen ansiomerkki
Juha Mustakangas
Carl Segercrantz

Kunniajäsenet
Risto Tuominen
Jarmo Nuora

Back To Top
Search