Systemet fungerar med nominella återvinningsavgifter och dess syfte är att se till att däck som körts slut utnyttjas maximalt. Ur den cirkulära ekonomins perspektiv är det viktigt att allt flera…
NYHETER
Däckratsia 1/3: Djupt mönster i däcken tar dig fram säkrast
Under säkerhetskampanjen Däckratsian, som genomförts sedan 1997, har skicket på finländarnas däck förbättras, men fortfarande behövs däckinformation. Årligen orsakas i genomsnitt 28 onödiga och eventuellt undvikbara dödsfall i trafiken av dåliga däck.
År 2019 dog 211 personer i vägtrafiken i Finland. Dåliga däck har årligen varit en viktig riskfaktor för 28 kollisioner med dödligt utfall.
”Talet kan inte nollställas ens med bra däck. Genom att fästa mer uppmärksamhet vid däcksäkerheten kunde man bli av med åtminstone en del av de onödiga dödsfallen”, säger Jarmo Nuora, ordförande på Bildäcksförbundet.
I början av veckan inledde Bildäcksförbundet, Trafikskyddet och polisen åter Däckratsian, som ordnats varje höst sedan 1997. På grund av coronaviruset genomförs årets däcksäkerhetskampanj som upplysningsarbete. De tidigare däckkontrollerna och rådgivningen på vägarna får vänta till bättre tider. Vid sidan av den övriga patrulleringen övervakar polisen effektivare däckens skick under Däckrtsia-veckan.
”Behovet av rätt och lättförståelig däckinformation har inte försvunnit. Tvärtom är det nu ännu viktigare att trafikolyckor inte belastar den även annars upptagna hälsovården åtminstone på grund av vårdslöshet”, säger Nuora.
Mönster under 4 mm kräver särskild försiktighet
Däcken är den största riskfaktorn för köregenskaper hos person- och paketbilar. Med avseende på däcksäkerheten är det viktigast att se till att de egna däcken lämpar sig för föret och är säkra.
Enligt vägtrafiklagen ska däckens huvudmönster vara minst 1,6 mm djupa. Undersökningar visar dock att ett mönsterdjup på 1,6 mm inte är tillräckligt vid regnigt före.
”Bromssträckorna förlängs och risken för vattenplaning ökar. Den kritiska gränsen för mönsterdjupet vid regnigt före är 4 mm, och om mönstret är grundare än så ska man vara särskilt försiktig”, påpekar Nuora.
Under Däckrtsians tid har skicket på finländarnas däck förbättrats avsevärt. För två år sedan körde tre av fyra bilar med däck vars mönsterdjup låg över 4 mm. När uppföljningen startade år 1997, var det bara lite över hälften som hade däck som var i lika bra skick.
”I våras satte man även slitna däck under bilarna, när man inte visste hur mycket man skulle kunna köra i år. Nu finns det därför en särskild orsak att kontrollera skicket på däcken, om man inte bytt dem under sommaren.”
Man ska känna till skicket på sina egna däck
Under hela Däckratsians historia har finländarnas uppfattning om skicket på de egna däcken legat på ungefär samma nivå. I genomsnitt vet sex av tio förare i vilket skick ”puckarna” under den egna bilen är.
”Särskilt de som kör med relativt nya däck känner till skicket på däcken betydligt bättre än genomsnittet, eftersom man har en tydlig bild av däckens skick efter att man skaffat däcken. Det är bra, bara man kommer ihåg att inte ens bra däck hjälper om man farten är för hög”, säger Nuora.
Nästan lika viktigt som mönsterdjupet är det att föraren skulle känna till skicket på sina däck.
”Det är oroväckande att endast 26 procent av dem som kör med dåliga däck känner till skicket på däcken. Om man inte är medveten om att man kör med dåliga däck, kan man inte heller kompensera för däckens skick med en tillräckligt lugn körstil.”
Rätt däcktryck sparar pengar samt skonar däcken och miljön
Enligt den senaste sommardäcksundersökningen kör finländarna överlag med rätta däcktryck. Rätt däcktryck ger en stabilare körning och ökad säkerhet. Om man kör med rätt däcktryck sparar man också bränsle, vilket i sin tur skonar miljön och förarens plånbok.
”Om däcktrycket är för lågt blir det svårare att ha kontroll över bilen framför allt i extrema situationer och det känns som om det vrider på ratten. Dessutom ger fel däcktryck mer slitage på däcken än vanligt och ökar risken för däckexplosion”, säger Nuora.
Med avseende på hanterbarheten av bilen är det viktigt att det inbördes trycket är det samma på varje axel, och kastet mellan axlarna borde inte heller vara för stort. I sommardäcksundersökningen år 2018 hade emellertid 7,9 procent av alla bilar ett däcktryck som kastade över 0,5 bar på samma axel.
Den stora skillnaden är besläktad med en annan observation i undersökningen: en tredjedel av bilisterna hade kontrollerat däcktrycket senast i början av sommardäckssäsongen.
”Allt flera bilar är utrustade med ett system för däcktrycksövervakning. Det lönar sig ändå att då och då också själv kontrollera trycket och man måste förstå sig på hur bilens TPMS-system fungerar. Om till exempel lasten är större, måste man kunna ställa in däcktrycken så att de är högre än den vanliga rekommendationen för bilen.”
INFO: Däckratsia
Däckratsian är Bildäcksförbundets, Trafikskyddets och polisens gemensamma däcksäkerhetskampanj. Den har arrangerats varje höst från och med år 1997.
Under kampanjveckan har man följt med däckens skick på person- och paketbilar på flera olika orter och samtidigt informerat bilisterna om däckens inverkan på trafiksäkerheten.
I år har man beslutat utelämna granskningarna på grund av Covid-19-pandemin. Däckkontrollerna ersätts med upplysningar.
I vår upplysningsserie publiceras fyra meddelanden som behandlar däcksäkerhet.
- Däckratsian startar igen – coronaviruset bytte däckkontroller till upplysningar (Bildäcksförbundet och polisen, förhandsmeddelande vecka 35)
- Djupa spår i däcken ger säkerhet (Bildäcksförbundet, vecka 37)
- Bra kvalitet på däcken hjälper inte om hastigheten är för hög (Trafikskyddet, vecka 37)
- Återvinning ger däcken nytt live (Suomen Rengaskierrätys Oy, vecka 37)
- Sammandrag av Däckratsian (vecka 38)
Våra meddelanden
Däcken är den vanligaste riskfaktorn i bil- och paketbilsolyckor. Vi hoppas att bilisterna minns att
- säkerhetsrekommendationen på sommardäckens mönsterdjup i regnväder är minst 4 millimeter
- utrusta bilen med däck som lämpar sig för väglaget
- granska däcktrycken minst en gång i månaden
- bra kvalitet på däcken inte hjälper om föraren tar risker
- återlämna däcken avgiftsfritt till återvinning och på så sätt värna om den gemensamma miljön
Kontakter
Bildäcksförbundet
Ordförande
Jarmo Nuora
040 5575690
jarmo.nuora@autonrengasliitto.fi
Trafikskyddet
Forskningschef
Juha Valtonen
020 7282 310
juha.valtonen@liikenneturva.fi
Polisen
Heikki Ihalainen
Polisinspektör / Polisstyrelsen
029 5481756
heikki.ihalainen@poliisi.fi
Arkiv
Däckratsia 2/3: Om farten är för hög hjälper inte ens bra däck
För hög hastighet, våt väg och dåliga däck är en farlig kombination, sammanfattar Juha Valtonen, forskningschef på Trafikskyddet. Om en länk saknas, brister hela kedjan. På vägen är rätt attityd…
Däckratsian startar igen – coronaviruset bytte däckkontroller till upplysningar
Under däckratsiaveckan övervakar polisen effektiverat däckens skick i trafiken. Däckratsia-upplysningsarbetet som startade år 1997 har förbättrat däckens skick men det finns fortfarandet ett stort behov för däckinformation. De som kör…
Vinterdäcket skall ha tillräckligt med dubbar, mönsterdjup och väggrepp också ännu på våren
De första vintertecknen påminner om däckbytets aktualitet. I samband med däckbytet bör däcken checkas: endast ett tillräckligt mönsterdjup och en jämn fördelning av däckens dubbar möjliggör vinterdäckets pålitliga funktion i…
Uppföjningsinfo – Hösten första halka kräver vinterdäck
ALLT FÄRRE ANMÄRKNINGAR I DÄCKRATSIORNA I däckratsiorna som arrangerades förra veckan konstaterades allt färre brister i person- och paketbilarnas däck. Enligt Bildäcksförbundet var andelen bilar med dåliga däck (mönsterdjup 0–2…
Uppföljningsinfo – Positiv anda i däckratsiorna i början av veckan
SOMMARDÄCKENS HÖSTSKICK ALLT BÄTTRE Sommardäckens höstskick fortsätter att förbättras. Av resultatet från däckratsiorna, som arrangerades i början av veckan, kan utläsas att andelen bilar med dåliga däck i urvalet på…
Förhandsinfo – Var medveten on däckens skick och förhållandena
SOM SÄMST HAR KONTAKTYTAN KRYMPT TILL LILLFINGERS STORLEK I Däckratsia-kampanjen som inleds nästa vecka uppmanas bilisterna åter att kontrollera sommardäckens höstskick. Lagens minimikrav är 1,6 mm, men mönsterdjupsrekommendationen i vått…
Ifall bagaget packats på fel sätt i bilen så räddar inte ens de bästa däck bilisten i ett tvärstopp
Vid en kollision eller en tvärbromsning fortsätter löst packade föremål sin framfart och deras massa mångfaldigas under luftfärden. Utöver en riktig inpackning av bagaget lönar det sig att kontrollera däckens…
EN TVÅ EUROS SLANT ÄR EN BILLIG LIVFÖRSÄKRING
Påsktrafikens säkerhet ökar med riktigt däckval. För bilister som styr kosan norrut lönar det sig att byta till sommardäck först efter påskhelgen För bilister som vill byta till sommardäck tidigare,…
Ut på vintersemester lätt om hjärtat
MED GODA DÄCK MOT FINA SKIDLANDSKAP På långa semesterresor kan väglaget variera mycket. Med goda vinterdäck kan bilisten klara de utmaningar som växlande väglag ställer, bara man håller i minnet…
Vinterdäckstvång från och med 1.12. oberoende av föret
Vinterdäckstvånget blir beroende av föret först år 2020 Den obligatoriska användningen av vinterdäck träder i kraft lördagen den 1 december. Enligt gällande stadganden är vinterdäcken obligatoriska i december, januari och…
BYT TILL VINTERDÄCK ENLIGT VÄDERLEKSPROGNOSEN
VINTERDÄCKSTVÅNG ENLIGT VÄGLAG ÅR 2020 Det lönar sig att byta till vinterdäck enligt prognoserna för föret och inte enligt kalendern. Detta har beaktats också i den nya vägtrafiklagen, enligt vilken…
Uppföljningsinfo – Den varma sommarens inverkan mindre än väntat
SOMMARDÄCKENS HÖSTSKICK HAR STABILISERATS I däckratsiorna som arrangerades i början av september visade det sig att sommardäckens skick var bättre än väntat trots den rekordvarma sommarperioden. Enligt förhandsuppgifterna från jämförelseorterna…
Uppföljningsinfo – Däckratsiorna i början av veckan avslöjar:
ANDELEN DÅLIGA DÄCK PÅ SAMMA NIVÅ SOM SENASTE HÖST Bilisterna har förberett sig för höstens blötfören och skött om skicket på sina däck förhållandevis väl. Den varma sommarens inverkan på…
HAR DEN HETA SOMMAREN TUKTAT DÄCKEN?
BRISTER I BILISTERNAS DÄCKKUNSKAPER Den ovanligt varma sommaren har i kombination med het asfalt sannolikt nött bilarnas däck snabbare än normalt. Sommardäckens dåliga skick kan komma som en överraskning för…
KOLLA DÄCKEN INFÖR SEMESTERFÄRDEN
STRÄVA VÄGYTOR TÄR PÅ DÄCKEN Försommarens sträva vägytor kan ha nött bildäcken i oväntat dåligt skick. Mönster-djupet på var fjärde bilists sommardäck har på hösten konstaterats avvika från varandra med…
BESINNING OCH FÖRNUFT VID DÄCKBYTE
VINTERDÄCK BEHÖVS OCKSÅ I APRIL Dubbdäck får användas fram till nästa måndag 9.4. eller så länge som vädret eller föret så kräver. Lagstiftaren har kopplat dubbdäckssäsongen till påsken, vilket betyder…
KOLLA DÄCKENS SKICK INFÖR SEMESTERFÄRDEN
Säsonginfo 1/2018. Snabba växlingar i väglaget innebär stora utmaningar På långa semesterresor kan väglaget plötsligt växla från isfri vägyta till blixthalka. Med goda vinterdäck kan bilisten klara de utmaningar som…
Säsonginfo 11/2017
VINTERDÄCKSTVÅNGET BÖRJAR 1.12. OBEROENDE AV FÖRET Den obligatoriska användningen av vinterdäck träder i kraft fredagen den 1 december. Vinterdäcken är obligatoriska i december, januari och februari oberoende av föret. I…
Säsonginfo 10/2017 – Dubbdäck borde tillåtas redan i oktober
BYT TILL VINTERDÄCK FÖRE FÖRSTA HALKAN Byt till vinterdäck enligt körförhållandena, stirra inte blint på kalendern. Vinterdäcks-tvånget är i kraft i december, januari och februari. Dubbdäck får användas från och…
Säsonginfo 06/2017 – Hård belastning på däck och vägytor
SKYMTAR SLITAGEVARNARNA FRAM? Försommarens sträva vägytor kan ha nött bildäcken i oväntat dåligt skick. Mönster-djupet på var fjärde bilists sommardäck avviker från varandra på höstarna med åtminstone två millimeter. Om…
Säsonginfo 4/2017 – En kombinationsmodell rekommenderas av bildäcksbranschen:
VINTERDÄCK ENLIGT KALENDER OCH FÖRE Enligt utkastet till förslag om ändring av vägtrafiklagen, som nu är på remiss, skall vinterdäck användas under perioden november-mars endast ifall vädret eller föret så…
Säsonginfo 2/2017 – Gott humör med på vintersemestern
KOLLA DÄCKENS SKICK INFÖR SEMESTERFÄRDEN I statistikerna över trafikskador syns snabba växlingar i väglaget och detta innebär extra utmaningar för både bilister och däck. Med goda vinterdäck kan bilisten klara…
VINTERDÄCK ÄNTLIGEN OBLIGATORISKA FÖR TUNGA FORDON
Ändringar kan också ske i däckkraven för personbilar Enligt förordningen som statsrådet idag utfärdat kommer det till kalendern bundna vinterdäckstvånget att gälla även tunga fordon från och med 2.1.2017. Därtill…
Säsonginfo 10/2016 – Användningen av däckexperter ökar i bytet av däck
BILISTERNA KÄNNER INTE TILL KRAVEN SOM GÄLLER DÄCK Allt färre finländska bilister känner till de krav som ställs på däckens mönsterdjup. Enligt Bildäcksförbundets konsumentenkät är endast 35 procent av bilisterna…
Positiv överraskning från däckratsiorna i början av veckan
VAR TIONDE BILIST KÖR MED DÅLIGA DÄCK Enligt förhandsuppgifterna har det skett en klar förbättring i sommardäckens höstskick. Av resultatet från däckratsiorna, som arrangerades i början av veckan, kan utläsas…