+358 20 595 5000 info@autonrengasliitto.fi
Ratsiaa

Kontroll- och servicetips

FÖRLÄNG DÄCKENS TRYGGA ANVÄNDNINGSTID

Kör ekonomiskt

Däckens slitstyrka är i avgörande grad beroende av bilen, körsättet och körförhållandena. Dina däck håller längre om du kör förutseende och ekonomiskt. Undvik häftiga accelereringar och inbromsningar samt sladdning i kurvor och gatuhörn.

Kontrollera däckens lufttryck

Alltför lågt lufttryck i däcken försvårar manövreringen av bilen och ökar rullmotståndet i avsevärd grad. Kontrollera däcktrycket på ett kallt däck minst en gång i månaden före en längre körsträcka.
I bilens instruktionsbok eller i bensinluckan hittar du tryckrekommendationerna för olika belastningssituationer. Glöm inte att regelbundet kontrollera även reservdäckets lufttryck.

Kontrollera mönsterdjupen

Kontrollera däckens slitage regelbundet, minst en gång i månaden i samband med kontroll av lufttrycket. Du kan kolla mönsterdjupet med ögonmått eller med hjälp av lämpliga instrument.

Sommardäckets slitagevarnare är inställd på det lagstadgade minimidjupet 1,6 mm. Säkerhetsrekommendationen på 4 millimeter kan du säkra med en 2 euros slant.

urasyvyysLägg slanten stående på kant i däckets huvudmönster. Om slantens 4 mm breda nickelkant blir synlig ovanför mönstret, är det skäl att överväga byte av däck.

Kontrollera däckens ålder

För däcken rekommenderas en livslängd på högst tio år räknat från tillverkningstidpunkten, som markerats med en fyrsiffrig kod på däckets utsida i samband med DOT-märkningen. Som däckets bruksålder rekommenderas högst sex år från ibruktagningen, men i praktiken slits däcken ut betydligt snabbare än så.

Byt hjulens placering

Skifta hjulens placering vid säsongbytet från framaxeln till bakaxeln utan att ändra på rullningsriktningen, så att däcken slits jämnt. För bilister som kör mycket lönar det sig att även under körsäsongen byta om däckens placering efter varje 8-10 000 körkilometer. Om skillnaden på däckens skick växer sig stor, skall de bättre däcken placeras bak.

Kom ihåg efteråtdragning

Vid montering av däck dras hjulbultarna åt jämnt enligt ”korsprincipen”. Med användning av momentnyckel får du den lämpliga tillspänningen enligt det moment som bultarna tillåter. Kom ihåg efteråtdragning av bultarna efter cirka 200 kilometers körning oberoende av om du bytt däcken själv eller om du har anlitat en däckspecialist.

Rådfråga expertis

Däcken slits ojämnt på grund av alltför lågt lufttryck, felaktig balansering, felaktig hjullutning eller slitna stötdämpare. Däcken reagerar snabbt för dylika bristfälligheter och ett besök hos en däckspecialist avslöjar orsakerna till onormalt slitage av däcken.

Däckspecialisternas tjänster

  • kontroll av däckens skick och lufttryck
  • val av däck och fälgar
  • hjulbyte och påsättning av däck på fälgarna
  • balansering av hjulen
  • hjulvinklar och stötdämpare
  • säsongförvaring av däck
  • återvinning av däck
Sök