+358 20 595 5000 info@autonrengasliitto.fi
rengasvarasto

Däckfakta

Däcken är den enda kontaktytan mellan fordonet och vägen. I alla körsituationer är säkerheten beroende av däckens kontaktytor med vägbanan, av vilka var och en av ytorna är ungefär av en handflatas storlek. Därför är det viktigt att bilens däckutrustning hålls i gott skick och att bilen förses med däck enligt rekommendationerna.

Det mönsterdjupsminimum som lagstiftaren förutsätter är otillräckligt ur säkerhetssynpunkt vid krävande sommar- och vinterväglag. För att uppnå ökad körsäkerhet rekommenderar Bildäcksförbundet ett mönsterdjupsminimum uppgående till 4,0 mm på sommardäck i blötföre och 5,0 mm på vinterdäck vid slaskigt eller snöigt före. Om mönsterdjupena är under rekommendationerna är det skäl att överväga byte av sommar- och vinterdäck eller att iakttaga särskilt stor försiktighet i vått väglag eller i krävande vinterföre.

Däcken har garanti. I eventuella problemsituationer vänd Dig till den däckhandlare varifrån däcken köpts. En däckspecialistaffär har den behövliga yrkeskunskapen och behöriga anordningar för att utreda din reklamation grundligt. Därtill beviljas garanti för utfört arbete.

Kasserade däck får inte föras till avstjälpningsplatsen. Däckförsäljaren tar avgiftsfritt emot kasserade däck och vidarebefordrar dem till återvinning.

I allmänhet håller däck tiotusentals kilometer. Däckens livslängd beror bl.a. på förarens körsätt, monteringstidpunkten, väglaget och däcktypen. Genom att iaktta bruks- och servicedirektiven kan Du förlänga däckens användningstid utan att behöva pruta på säkerheten.

I denna text används ordet fälg för skivhjul.

Sök