skip to Main Content
+358 20 595 5000 info@autonrengasliitto.fi

Suksiboksi ja hyväkuntoiset talvirenkaat ovat lomaliikenteen lyömätön resepti

Vaihtelevat talvikelit ovat vaurioittaneet teitä ja aiheuttavat usein tielle vaarallista ja hankalasti hallittavaa sohjoa. Pian alkavassa talvilomaliikenteessä haastavat olosuhteet edellyttävät ennakoivaa asennetta ja ensiluokkaisessa kunnossa olevia talvirenkaita.

Kun sukset on pakattu boksiin ja pipot vedetty syvälle päähän, mukaan on syytä pakata vielä aimo annos malttia, ennen kuin auton nokka käännetään kohti hiihtokeskuksia. Talvilomien liikenteeseen lähdetään nimittäin tänä vuonna vaihtelevissa olosuhteissa.

”Talven kelit ovat koko maassa vaihdelleet poikkeuksellisen paljon kovien pakkasten ja lämpimien vesikelien välillä. Sen vuoksi teille on syntynyt paljon päällystevaurioita, joita on syytä varoa”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

Päällysteeseen syntyneet reiät voivat aiheuttaa vaurion renkaalle ja aiheuttaa ajoneuvon hallinnan menettämisen. Päällysteessä havaittavista rei´istä kannattaa ilmoittaa ELY-keskuksen ylläpitämälle Tienkäyttäjän linjalle 0200 2100 (24/7).

”Muutenkin tarpeellinen riittävän suuri turvaväli edellä ajavaan autoon korostuu. Näin vaurioihin ehtii reagoida ajoissa.”

 

Sohjossa tarvitaan hyvä talvirengas, jossa on syvät urat

Ennen talvilomaliikenteeseen lähtöä talvirenkaiden kunto on syytä käydä läpi kauttaaltaan. Talvirenkaalta laki edellyttää vähintään 3 mm urasyvyyden, mutta jo alle 5 mm urilla ajettaessa on syytä noudattaa tavallista suurempaa varovaisuutta.

”Tyypillisiä auton hallinnan menetykseen johtavia virheitä ovat keliin nähden suuri tilannenopeus, ajaminen liian lähellä edellä ajavaa, myöhään tehdyt havainnot, hätäiset ohjausliikkeet ja huonot renkaat”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen tiivistää.

Ennakointi nousee entistä tärkeämmäksi, jos tielle kerääntyy märkää sohjoa. Sen varalle Vesalaisella on selvät vinkit: aja hyvillä renkailla, alenna nopeutta, tee havainnot ajoissa, valitse ajolinja tarkasti ja vältä kaistanvaihtoja kaistojen väliin jäävän sohjovallin ylitse.

”Usein vähemmän liikennöidyt ohitus- tai hidastuskaistat ovat huomattavasti sohjoisempia kuin varsinainen oikeanpuoleinen ajokaista. Ohitustarve ja ohituksen turvallisuus onkin sohjoisella kelillä syytä arvioida erityisen tarkasti.”

Mitä paremmassa kunnossa talvirenkaat ovat, sitä helpompaa vaarallinen sohjoliirto on välttää.

”Totta kai hyväkuntoinen laadukas talvirengas on kulunutta parempi. Jähmeä sohjo on kuitenkin huomattavasti vettä salakavalampaa, koska uudenkaan renkaan kuviointi ei kykene poistamaan jähmeää loskaa altaan yhtä tehokkaasti kuin juoksevammassa muodossa olevaa vettä.”

 

Mitä enemmän kuormaa, sitä korkeammat rengaspaineet

Nykyautoilussa rengaspaineen varoitusjärjestelmät toimivat hyvin, mutta lomaliikenteeseen lähdettäessä tarvitaan kuitenkin myös ripaus vanhan kansan liikennetaitoja.

”Kun autoa pakataan raskaasti, on rengaspaine hyvä itse asettaa ainakin täyden kuorman arvoihin ja talvikeleillä mielellään vielä 0,2 baria suositusta korkeammaksi sekä asettaa uudet paineet rengaspaineen valvontajärjestelmään. Riittävät ilmanpaineet säästävät polttoainetta ja myös rengasta kulumiselta”, Nuora perustelee.

 

Ennen matkaa auton pakkaus kannattaa suunnitella hyvin. Erityisesti farmari- ja SUV-mallisissa autoissa tavaratila on helppoa pakata kattoon asti. Ilman tavaratilan turvaverkkoa eli tuttavallisemin koiraverkkoa tavaratilaa ei kuitenkaan koskaan pidä pakata takapenkin reunan ylitse.

”Äkkijarrutuksessa tai kolarissa tavarat jatkavat matkaansa fysiikan lakien mukaan eteenpäin, jolloin ne aiheuttavat jopa kuoleman- tai vähintäänkin vakavan loukkaantumisen riskin matkustajille.”

Nuora muistuttaa, että riskit on tunnistettava, mutta liikenteeseen lähtöä on turha pelätä. Kun osaa varautua, talvilomalle on mukavaa ja turvallista ajella.

”Olen sanonut tämän monta kertaa aiemminkin, mutta edelleen tärkeintä tien päällä on rento asenne ja riittävä aika, joiden ansiosta kaikki pääsevät turvallisesti perille. Toivotamme mukavaa talvilomaa koko Suomelle.”

 

FAKTA

10 vinkkiä lomaliikenteeseen

  1. Huolehdi ajoissa ennen matkaa, että auto on huollettu ja tarvittaessa huollata auto. Käy samalla läpi renkaiden kunto, urien syvyys ja nastat. Tarkasta ilmanpaineet ja tuulilasinpesunesteen määrä.
  1. Raskaimmat ja usein suurimmat laukut kannattaa sijoittaa tavaratilaan alimmaisiksi ja tukea ne takaistuimen selkänojaan. Muut, tavarat tuetaan sitten näihin ensimmäisiin. Seuraava kerros tehdään samalla periaatteella, hieman kevyemmillä tavaroilla. Pidä huolta, ettet pakkaa tavaratilaa takapenkin selkänojan yläreunan yläpuolelle: irtotavarat jatkavat kolarissa tai äkkijarrutuksessa matkaansa ja ovat vaarallisia.
  1. Suksille ja muille hiihtovarusteille turvallisin paikka on suksiboksi. Hiihtovälineet pitää kiinnittää suksiboksin hihnoilla.
  1. Mieti jo etukäteen, mitä teet, jos auto joutuu sohjoliirtoon. Vältä rajuja ohjausliikkeitä ja pidä eturenkaat tien suuntaisina. Jos pyörät kääntää ääriasentoon ja yhtäkkiä pito palautuukin, menettää erittäin suurella todennäköisyydellä auton hallinnan. Manuaalivaihteisessa autossa kytkimen painaminen pohjaan ja automaattivaihteisessa autossa kaasun löysääminen edesauttavat pidon palautumista.
  1. Jos boksia ei ole saatavilla, hiihtovälineet kannattaa pakata suksipussissa suksiluukun läpi. Tällöin suksien paikallaanpysyminen on varmistettava sitomalla.
  1. Moottori- tai rengasvika voi yllättää huolletunkin auton. Selvitä etukäteen oman vakuutusyhtiön hätäpalvelun sekä tärkeimpien rengas- ja tiepalveluiden numerot. Lataa puhelimeesi hätätilanteita varten ilmoittajan paikallistava 112-sovellus.
  1. Apua on tien päällä mukavampi odotella, kun mukana on lämmintä vaatetta, juotavaa ja evästä.
  1. Varaa mukaan taitettava lumilapio, toimiva taskulamppu sekä heijastinliivit kaikille autossa oleville. Erityisesti heijastinliivit on hyvä olla helposti saatavilla.
  1. Jos mahdollista, lähde tien päälle ruuhka-aikojen ulkopuolella. Varaa joka tapauksessa matkaan riittävästi aikaa ja aja rauhallisesti. Nopeutta tärkeämpää on se, että kaikki pääsevät lopulta perille.
  1. Autolla ajaminen on hyvä keino vähentää muutenkin liiallista ruutuaikaa. Kun ajat, pidä kännykkä poissa, katse tiessä ja nauti turvallisesta matkasta!

Back To Top
Search