skip to Main Content
+358 20 595 5000 info@autonrengasliitto.fi

Korona edellyttää turvavälejä renkaanvaihdossa

Rengasfoorumi: Kuten keväälläkin, vaihdetaan renkaat jälleen keskellä kiivasta koronaepidemiaa. Aikatauluista ja turvaväleistä kiinni pitäminen ja maski kasvoilla takaavat turvallisen ja sujuvan talvirenkaiden vaihtosesongin

Hyvä hetki soitella omaan rengashotelliin alkaa olla käsillä. Talvirengaskauden alkaessa renkaat vaihdetaan samanlaisissa tunnelmissa kuin keväälläkin, eli keskellä ankaraa koronaviruksen leviämisvaihetta.

”Tärkeintä on säilyttää turvavälit myös renkaanvaihdossa. Ruuhkautumisen ehkäisemiseksi etenkin nastattomia talvirenkaita voi hyvin alkaa laittaa alle jo nyt”, turvallisuuskampanja Rengasfoorumiin kuuluvan Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora tiivistää.

Keväällä rengasliikkeissä luotiin uusia työtapoja koronaviruksen keskellä toimimiseksi. Turvaväleihin ja hygieniaan kiinnitettiin erityistä huomiota, ja myös ajanvaraukset järjestettiin tavallista suuremmin välein. Ruuhkautumisen estämiseksi ja turvaväleistä huolehtimiseksi olisi tärkeää, että renkaanvaihtoihin saapuvat asiakkaat pitäisivät aikatauluista kiinni.

”Keväällä saadut opit ja hyvät kokemukset ovat käytössä nytkin talvirengaskauden alkaessa. Toivomme ihmisten noudattavan yleistä maskisuositusta myös rengasliikkeessä asioidessaan sekä muiden asiakkaiden että työntekijöiden turvallisuuden vuoksi.”

Talvi viipyy, mutta voi yllättää

Rengasvaihdoista muistuttaminen voi tuntua yliampuvalta ruohon vielä vihertäessä. Syksy on ollut poikkeuksellisen lämmin koko Suomessa.

”Menneet vuodet ovat kuitenkin osoittaneet, millainen kyky ovelalla talvella on yllättää autoilijat”, Nuora muistuttaa.

Viime talvi oli erityisesti eteläisessä Suomessa leuto, mutta viime vuosien talvet ovat poikenneet toisistaan. Talvirenkaiden tapauksessa on muistettava myös se, että yksittäisiä talvipäiviä tai pakkasaamuja voi osua jo syksyllekin. Siksi renkaat onkin vaihdettava ajallaan.

”Kiireisin vaihtosesonki osuu näillä näkymin lokakuun loppuun ja marraskuun alkupuoliskolle. Etelä–pohjois-suunnassa voi olla pientä vaihtelua sen mukaan, miten ihmiset ovat tottuneet eri puolilla Suomea talvea odottamaan.”

Kun pakastaa, renkaiden on pidettävä

Marraskuun alussa tielläliikkujalta vaaditaan aivan uudenlaista valppautta. Kesällä uudistunut tieliikennelaki nimittäin määrittää, että talvirenkaita on käytettävä autossa 1.11. – 31.3. välisenä aikana aina kelin niin vaatiessa.

Vaikka laki sallii kuljettajalle oikeuden päätellä talvirenkaiden tarve itse, jo pelkästään käytännön syistä talvirenkaat on oltava autossa alla koko talvikauden, kuten tähänkin asti. Vaikka talvirenkaita ei tarvittaisi joka päivä, säätila voi muuttua nopeasti niin yön kuin esimerkiksi työpäivänkin aikana.

”Jos aamulla vallitsevat talviolosuhteet ja töihin on lähdettävä, on myöhäistä alkaa kaivella tunkkia tai rengashotellin numeroa esille, ja siksi talvirenkaiden on oltava alla jo valmiiksi.”, Nuora sanoo.

Kiire ei ole selitys keliin sopimattomille renkaille. Valvonta- tai onnettomuustilanteessa tarpeen talvirenkaille määrittää poliisi.

Rengasfoorumi

Rengasfoorumi on rengasalan keskeisten toimijoiden järjestämä tapahtuma auto-, liikenne- ja moottoritoimittajille ja keskeisille rengasalan sidosryhmille. Rengasfoorumin tavoitteena on luoda tehokkaampia tiedotustapoja rengasalan toimijoille, tarjota ammatillista lisäarvoa auto- ja liikennetoimittajille. 

Lisäksi tavoitteena on tarjota tuoretta toimialatietoa, syventää rengastietämystä, herättää julkista keskustelua tärkeäksi koetuista aiheista, tarjota kiinnostavaa kerrottavaa ja luettavaa renkaista suurelle yleisölle sekä vahvistaa rengasalan ja renkaan imagoa.

Rengasfoorumin järjestäjinä ovat Bridgestone Europe NV/SA, Continental Rengas Oy, Goodyear Finland Oy, Oy Suomen Michelin Ab, Nokian Renkaat Oyj, Suomen Rengaskierrätys Oy ja Autonrengasliitto ry.

Vuoden 2020 Rengasfoorumin perinteiset tilaisuudet korvataan koronaviruksen vuoksi tiedotuskampanjalla.

Back To Top
Search