skip to Main Content
+358 20 595 5000 info@autonrengasliitto.fi

Joululiikenne ja liukas tie vaatiivat talvirenkaalta pitoa

Kun kaunis alkutalvi vaihtuu sateiden myötä pääkallokeliksi, ei vilkkaassa joululiikenteessä kuluneiden talvirenkaiden pito enää riitä. Uudet talvirenkaat ovat turvallinen joululahja, jonka ehtii vielä hankkia ennen joululiikenteeseen lähtemistä.

Ensin pakkasta, sitten räntää ja vettä. Sen jälkeen taas pakkasta. Se on yhdistelmä, joka tekee tieolosuhteista liukkaat ja äärimmäisen vaativat.

”Nyt jos koskaan joululiikenteessä vaaditaan talvirenkaalta hyvää kuntoa ja pitoa sekä kuljettajalta rauhallista joulumieltä”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora tiivistää.

Pohjois-Suomessa ja maan sisäosissa sääolot jouluviikolla ovat tasaisen talviset. Erityisesti Etelä-Suomessa, missä liikennemäärät ovat suurimmat, vaihtelevat keliolosuhteet edellyttävät kuljettajilta tavallistakin suurempaa huolellisuutta ja varovaisuutta.

”Kun ensin on paljon lunta, sen jälkeen tulee vettä ja sitten taas pakastaa, teiden pinnat ovat todella liukkaat.”

Tärkeimmät turvavarusteet liukkaalla ajamiseen ovat riittävän hyväkuntoiset talvirenkaat. Renkaat on hyvä tarkastaa mahdollisimman pian ennen matkaan lähtemistä.

Talvirengas on tarpeellinen joululahja

Talvirenkaiden tarkastuksen voi aloittaa urasyvyyden mittaamisella. Tieliikennelain mukaan talvirenkaan urien on oltava vähintään 3 mm syvät, mutta yleisenä turvarajana pidetään noin 5 mm urasyvyyttä. Silloin rengas toimii, kuten on suunniteltu.

”Urasyvyys korostuu erityisesti nytkin saapuvassa loskasäässä. Matala ura ei kykene poistamaan loskaa tien ja renkaan välistä, jolloin hallitsemattoman loskaliirron riski kasvaa.”

Turvarajaa matalammilla urilla on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta ja sovitettava ajoa tavallistakin enemmän olosuhteisiin. Turvallisin ratkaisu on vaihtaa kuluneet talvirenkaat uusiin nyt.

”Uudet talvirenkaat ovat mitä parahin joululahja, jonka ehtii hyvin vielä nyt hankkia ennen joululiikenteeseen lähtöä. Näin sesongin ulkopuolella rengasliikkeissäkin on hyvin aikaa palvella asiakasta nopeallakin aikataululla.”

Nastarenkaista on syytä tarkastaa myös nastojen määrä. Jos nastoista on irronnut yli 25 prosenttia, joutavat renkaat vaihtoon.

Rennolla asenteella, rennolla aikataululla

Riittävästi aikaa, ja vielä vähän lisää aikaa, on paras resepti tien päälle.

”Pakkaamiset ja muut valmistelut kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, jolloin lähdöstä ja myös ajosta jää tarpeeton stressi pois.”

Aatto osuu tänä vuonna lauantaille. Suurimmat ruuhkat menoliikenteessä ovat odotettavissa perjantain iltapäivälle. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa matkaan lähteä suurimpien ruuhkien ulkopuolella.

Tien päälle on hyvä varustautua lämpimillä vaatteilla, juotavalla ja purtavalla, sillä hätätilanteessa tai auton vikaantuessa apua voi joutua odottamaan.

”Toivotamme kaikille rauhallista joulua ja rentoa joulumieltä. Jätetään kiire kotiovelle ja ajellaan rauhassa, niin jokainen pääsee turvallisesti perille.”

Varaudu ja tarkasta

  1. Jos autoa ei ole huollettu, huollata auto ennen pitempää matkaa. Tarkasta renkaiden kunto, urien syvyys (talvirenkaassa suositus vähintään 5 mm) ja nastojen määrä sekä kunto.
  1. Tarkasta rengaspaineet. Oikeat paineet löydät kuljettajan oven karmista, auton infojärjestelmästä tai käyttöohjekirjasta. Jos kuormaa on paljon, aseta paineet noin 0,2 baria suositusta korkeimmiksi. Oikeat rengaspaineet vähentävät polttoaineen kulutusta ja pidentävät sen käyttöikää.
  1. Tarkasta lasinpesunesteen määrä ja soveltuvuus talviolosuhteisiin. Vaihda kuluneet pyyhkijänsulat, sillä viirut tuulilasissa aiheuttavat pimeässä vaarallisia valoheijastumia.
  1. Pakkaa painavimmat tavarat sijoitetaan tavaratilan perälle. Älä pakkaa tavaratilaa takapenkin ylitse, sillä irtotavarat jatkavat kolarissa tai äkkijarrutuksessa matkaansa ja ovat vaarallisia.
  1. Paras paikka hiihtovarusteille on suksiboksi, jolloin myös autoon jää enemmän tilaa. Suksiluukkua käytettäessä varusteet kannattaa laittaa suksipussiin, joka pitää ne kasassa.
  1. Moottori- tai rengasvian sattuessa apua voivat antaa oma vakuutusyhtiö tai automerkin tiepalvelu. Luotettavaa apua sekä arvion korjaustarpeista saa Autoliiton tiepalvelusta (0200 8080). Numerot kannattaa tallettaa puhelimeen tai tulostaa yhdelle A4-paperille ennen matkaa.
  1. Varaudu kylmään! Etenkin moottorivian sattuessa auto menettää sähkönsä ja kylmenee nopeasti. Pitkälle matkalle onkin aina varattava evästä, juotavaa sekä lämmintä vaatetta.
  1. Tärkeämpää kuin päästä nopeasti perille on se, että kaikki pääsevät perille. Pyri ajamaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Varaa tien päälle aikaa sekä rentoa ja anteeksiantavaa asennetta.
Back To Top
Search