Kontroll- och servicetips för däck

Kör ekonomiskt
Däckens slitstyrka är i avgörande grad beroende av bilen, körsättet och körförhållandena. Dina däck håller längre om du kör förutseende och ekonomiskt. Undvik häftiga accelereringar och inbromsningar och sladdning i kurvor och gatuhörn.

Ge akt på däckens lufttryck
Alltför lågt lufttryck i däcken försvårar manövreringen av bilen och ökar rullmotståndet i avsevärd grad. Kontrollera däckens lufttryck minst en gång i månaden på kallt däck före långa resor. I bilens instruktionsbok eller i bensinluckan hittar du tryckrekommendationerna för olika belastningssituationer. Glöm inte att regelbundet kontrollera även reservdäckets lufttryck.

Kontrollera mönsterdjupen

Kontrollera däckens slitage regelbundet, minst en gång i månaden i samband med kontrollen av lufttrycket. Du kan kolla mönsterdjupet med ögonmått eller med hjälp av lämpliga instrument. Sommardäckets slitagevarnare är inställd på det lagstadgade minimidjupet, 1,6 mm. Av säkerhetsskäl rekommenderas dock ett mönsterdjup på minst 4 millimeter. Mönsterdjupet kan du mäta med t.ex. en 2 euros slant.


Lägg slanten stående på kant i däckets huvudmönster.
Om slantens 4 mm breda silverrand blir synlig ovanför
mönstret är det skäl att överväga byte av däck.

 

Kontrollera däckens ålder
För däcken rekommenderas en livslängd på högst tio år räknat från tillverkningstidpunkten, som markerats med en fyrsiffrig kod på däckets utsida i samband med DOT-märkningen. Som däckets bruksålder rekommenderas högst sex år från ibruktagningen, men i praktiken slits däcken ut betydligt snabbare än så.

Byt hjulens placering

Byt om hjulens placering vid säsongbytet från framaxeln till bakaxeln utan att ändra rullningsriktningen, så att däcken slits jämnt. För bilister som kör mycket lönar det sig att även under körsäsongen byta om däckens placering efter varje 8-10 000 körkilometer. Om skillnaden på däckens skick växer sig stor, skall de bättre däcken placeras bak.

Kom ihåg efteråtdragning av hjulen

Vid montering av däck dras hjulbultarna åt jämnt enligt ”korsprincipen”. Med användning av momentnyckel får du den lämpliga tillspänningen enligt det moment som bultarna tillåter. Kom ihåg efteråtdragning av bultarna efter cirka 200 kilometers körning oberoende av om du bytt däcken själv eller om du har anlitat en däckspecialist.

Rådfråga expertis

Däcken slits ojämnt på grund av alltför lågt lufttryck, felaktig balansering, felaktig hjullutning eller slitna stötdämpare. Däcken reagerar snabbt för dylika bristfälligheter och ett besök hos en däckspecialist avslöjar orsakerna till onormalt slitage av däcken.

Däckspecialaffärernas tjänster
•    kontroll av däckens skick och lufttryck
•    val av däck och fälgar
•    hjulbyte och påsättning av däck på fälgarna
•    balansering av hjulen
•    hjulvinklar och stötdämpare
•    säsongförvaring av däck